top of page
  • Foto van schrijverFleur

Hoe gezond ben ik eigenlijk?

Bijgewerkt op: 21 mei

In september 2023 heb ik bij mezelf de omega 3 ratio test afgenomen met een simpele vingerprik. De test heb ik opgestuurd naar het lab in Oslo, waar het wordt geanalyseerd. Ongeveer vier weken later kreeg ik de uitslag binnen.

 

Wat was dat een eye-opener! De omega 3 ratio test meet de hoeveelheid omega 3 in je rode bloedcellen en de verhouding tussen omega 3 en 6 vetzuren.

 

Mijn omega 3 index was 5,8%. Voor een goede gezondheid wil je dat deze index minimaal tussen de 8% en 12% zit. De gemiddelde index in Nederland ligt rond de 4,5%. Hieruit kunnen we de conclusie trekken dat er helaas, massaal een flink te kort is!

 

En dan de verhouding tussen mijn omega 3 en 6 vetzuren; deze verhouding zegt iets over het optimaal functioneren van je lichaam. De gewenste verhouding tussen omega 3 en 6 vetzuren is 3:1 tot zelfs 1:1. Mijn verhouding was 8,1:1!


Het belang van een evenwichtige omega 3 en 6 verhouding!

Een disbalans tussen omega 3 en 6 vetzuren verhoogd de kans op lange termijn ontstekingsreacties, een verminderend afweersysteem en de ontwikkeling van welvaartsziekten zoals kanker, diabetes type 2 en metabool syndroom. Dit komt omdat je cellen ‘beschadigd’ zijn; ze nemen nauwelijks tot niet goed voedingsstoffen op en voeren afvalstoffen nauwelijks tot niet goed af.


Ondanks mijn gezonde levensstijl (voldoende beweging, gezonde en bewust voedingskeuzes etc.) heb ik toch een disbalans en daardoor een tekort aan omega 3 vetzuren. Dit was voor mij écht een bewustwording!

 

Ik ben erg blij dat ik toen der tijd de test heb gedaan en inzicht heb gekregen in mijn innerlijke gezondheid! Vanaf dat moment heb ik namelijk iedere dag een shotje omega 3 gepakt om de disbalans te herstellen en mijn gezondheid te bevorderen.

 

Nu, zes maanden later heb ik de testuitslag binnen gekregen van mijn tussenmeting.

En, ja hoor… Je raadt het vast al, mijn uitslag is significant verbeterd!

 

Mijn omega 3 index is nu 7,0% en de verhouding tussen mijn omega 3 en 6 vetzuren is 6,2:1.

 

Wél blijf ik het omega 3 shotje gewoon innemen, om mijn gezondheid nog meer te bevorderen. Maar vooral om mijn gezondheid te onderhouden! Het grote verschil, zit ‘m namelijk in de kleine dingen!

 

Wat zijn omega 3 vetzuren?

Omega 3 vetzuren zijn een groep van meervoudig onverzadigde vetzuren. Deze vetzuren zijn onderdeel van de celwanden, waardoor ze nodig zijn voor de groei en het herstel van onze cellen.

 

De belangrijkste omega 3 vetzuren zijn alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA).

Alfa-linoleenzuur is de voorloper van EPA en DHA. Deze vetzuren kan je lichaam zelf aanmaken, mits je voldoende alfa-linoleenzuur binnenkrijgt. Helaas is de omzetting van alfa-linoleenzuur in DHA en EPA erg inefficiënt, waardoor we de omega 3 vetzuren uit onze voeding moeten halen!

 

De grootste bron van omega 3 vetzuren DHA en EPA is vette vis zoals zalm, makreel, tonijn, sardines en haring. De omega 3 vetzuur ALA vind je in lijnzaad en walnoten.

 

Symptomen omega 3 te kort

Zoals eerder benoemt zijn omega 3 vetzuren belangrijke bouwstenen voor onze celwanden; deze blijven daardoor soepel! Afvalstoffen kunnen hierdoor goed de cel uit en voedingsstoffen kunnen hierdoor goed de cel in.

 

Omega 3 vetzuren vind je vooral in de hersenen, het hart, de ogen en de huid. Bij een tekort kan je dus veel verschillende klachten krijgen. Aan de volgende symptomen kan je een mogelijk omega 3 te kort herkennen:

 

·       Droge of onzuivere huid

·       Gebrek aan concentratie en leerproblemen

·       Verminderde stemming

·       Minder scherp zicht en droge ogen

·       Vermoeidheid

·       Droge haren en broze nagels

·       Verminderde spierkracht

·       Gewichtstoename

·       Minder energie

·       Vergeetachtigheid

 

Ervaar jij een van bovenstaande symptomen? Of ben gewoon nieuwsgierig naar jouw omega 3 ratio? Ik ga jou helpen! Maak hier een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek!

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page