top of page

Help! Ik heb hooikoorts... Wat kan ik doen?

Foto van schrijver: FleurFleur

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergie voor het stuifmeel van grassen, bomen en planten die in bloei staan. Het stuifmeel wat hiervan af komt noemen we ook wel ‘pollen’. Pollen zweven in de lucht en kunnen voor een overgevoelige reactie in de ogen, neus, mond en luchtwegen zorgen.

 

De periode waarin hooikoorts voorkomt is verschillend. Dit komt omdat het afhangt van wanneer de grassen, bommen en planten in bloei staan. De meeste grassen, bomen en planten bloeien tussen februari en september.

 

 

Symptomen bij hooikoorts

De verschijnselen die het meeste voorkomen bij hooikoorts ontstaan door een ‘overdreven’ reactie van het immuunsysteem op onschuldige pollen. De overgevoeligheid voor stuifmeel kan plotseling ontstaan, zelfs als je nooit eerder symptomen hebt gehad.

 

Je kan hooikoorts herkennen aan de volgende verschijnselen;

·       Loopneus

·       Niezen

·       Jeukende, branderige en tranende ogen

·       Benauwdheid

·       Jeuk

·       Keelpijn

·       Vermoeidheid

 

 

Histamine: de boosdoener bij hooikoorts

Histamine is een stofje dat door ons lichaam zelf wordt aangemaakt. Het is belangrijk voor verschillende processen. Zo zorgt histamine voor de aanmaak van maagzuur, ons slaap-waakritme en het centrale zenuwstelsel. Daarnaast speelt histamine ook een rol in het immuunsysteem!

 

Zo zorgt histamine ervoor dat het immuunsysteem geactiveerd wordt, wanneer er een ziekteverwekker binnendringt. Denk bijvoorbeeld aan wanneer je gestoken bent door een wesp. Het lichaam brengt dan meer histamine naar de plek waar de ‘gevaarlijke stof’ zit en maakt vervolgens antistoffen aan. En zo reageert het lichaam ook bij hooikoorts!

 

Wanneer iemand met hooikoorts in contact komt met stuifmeel uit de lucht, denkt het lichaam dat er een gevaarlijke stof binnendringt. Het immuunsysteem wordt actief, histamine wordt naar de ‘gevaarlijke stof’ gestuurd en er worden antistoffen aangemaakt.

 

Histamine is dus een lichaamseigen stof die gevaarlijke stoffen onschadelijk maakt, maar bij te veel histamine kan je allergische reacties krijgen zoals irritatie van de ogen, neus, mond, keel, longen en huid.

 

 

De afbraak van histamine

Histamine wordt door ‘schaartjes’, zogenaamde enzymen, afgebroken in de darmen, lever en in het bloed. Bij een disbalans in de lever, een verstoorde darmflora en/ of beschadigde darmslijmvliezen, zijn er onvoldoende enzymen werkzaam om histamine af te breken. Hierdoor stijgt de hoeveelheid histamine, wat kan leiden tot de allergische reacties die bekend zijn bij hooikoorts.

 

Daarnaast kan het ook nog eens zo zijn dat je een tekort hebt aan het enzym DAO (diamino-oxidase). Dit enzym hoort aanwezig te zijn in de darmen om ervoor te zorgen dat het te veel aan histamine wordt afgebroken. Bij een tekort aan dit enzym kan histamine zich ophopen en ontstaat er ook een allergische reactie.

 

 

Hoe kom je van je klachten af?

Helaas is hooikoorts nog niet te behandelen of te genezen. Máár de klachten zijn we te verlichten! Er zijn drie reguliere mogelijkheden waar je uit kan kiezen om de allergieklachten te verminderen. Hier worden voeding en voedingsstoffen niet bij betrokken.

 

De drie reguliere mogelijkheden:

  1. Hooikoorts prik. Je wordt ongevoeliger voor stuifmeel.

  2. Hooikoorts medicijnen. Denk aan neusspray, oogdruppels, tabletten etc.

  3. Stuifmeel vermijden. Je zou eventueel de hooikoorts verwachtingen kunnen checken, ramen dichthouden, regelmatig je bed verschonen en dagelijks stofzuigen.

 

Wil je toch meer uit je voeding en voedingsstoffen halen? Lees dan verder!

Vanuit de voeding kunnen we namelijk zoveel mogelijk histamine proberen te vermijden. Daarnaast kan voeding ook juist stoffen bieden die histamine verlagen. Ik heb er een paar op een rijtje gezet!

 

Vitamine C

Uit onderzoek blijkt dat vitamine C een histamine verlagende werking heeft, bij een inname van 1000 mg of meer.

 

De top 10 voedingsmiddelen met vitamine C:

  1. Paprika (150 mg/ 100 g)

  2. Zwarte bessen (150 mg/ 100 g)

  3. Spruitjes (132 mg/ 100 g)

  4. Peterselie (125 mg/ 100 g)

  5. Boerenkool (120 mg/ 100 g)

  6. Groene kiwi (79 mg/ 100 g)

  7. Aardbeien (64 mg/ 100 g)

  8. Peulen (60 mg/ 100 g)

  9. Rode kool (55 mg/ 100 g)

  10. Olijven (55 mg/ 100 g)

 

Om aan 1000 mg vitamine C per dag te komen moet je 666 gram paprika eten. Dat komt neer op zo’n vijf paprika’s per dag. Zoals je ziet is het lastig, ofwel onhaalbaar, om voldoende vitamine C uit voeding te halen. Kies daarom voor een goed supplement, om vitamine C aan te vullen.

 

Let op dat je kiest voor een Ester-C en een niet zure vorm van mineraalascorbaten; de vitamine C is dan gebonden aan een mineraal zoals calcium of magnesium. Merken die deze vormen hebben zijn bijvoorbeeld Vitakruid, Vitals en AOV.

 

Quercetine

Ook quercetine heeft een histamine verlagende werking. Quercetine is een plantaardige stof die behoort tot de flavonolen; flavonolen zijn kleur bepalende stoffen die in groente en fruit zitten.

 

De hoeveelheid quercetine, om significante gezondheidsvoordelen te ervaren, zo’n 10 tot 60 keer hoger dan de hoeveelheid die in voeding aanwezig is.

 

De top 10 voedingsmiddelen met quercetine:

  1. Kappertjes (234 mg/ 100 g)

  1. Carobvezel (58 mg/ 100 g)

  2. Dille (55 mg/ 100 g)

  3. Koriander (53 mg/ 100 g)

  4. Rode ui (32 mg/ 100 g)

  5. Rode sla (31,5 mg/ 100 g)

  6. Waterkers (30 mg/ 100 g)

  7. Boekweit (23 mg/ 100 g)

  8. Boerenkool (23 mg/ 100 g)

  9. Appel (19 mg/ 100 g)

 

Als we uitgaan van een dosering van 800 mg quercetine per dag, dan moet je 430 gram kappertjes eten. Dat zijn ongeveer vier potjes kappertjes per dag.

Voor een effectieve werking van quercetine heb je 200 tot 1200 mg per dag nodig. Hierdoor is het onvermijdelijk dat suppletie nodig is om de gezondheidseffecten na te streven. Mijn advies; probeer het supplement ‘Quercetine 250’ van Vitakruid. Je mag er drie tot vier per dag, maar let wel op bij het gebruik van digoxine en ciclosporine.

 

Pycnogenol

En als laatste; pycnogenol. Pycnogenol is een krachtige antioxidant en vrije-radicaalvanger. Net als vitamine C en quercetine heeft ook pycnogenol een histamine verlagende werking. Bij een dosering van 100 mg pycnogenol per dag, zou het histamine-gehalte 20 tot 35% kunnen dalen.

 

De top 10 voedingsmiddelen met pycnogenol:

  1. Kaneel (8108 mg/ 100 g)

  2. Cacaopoeder (1373 mg/ 100 g)

  3. Bruine bonen (563 mg/ 100 g)

  4. Hazelnoot (501 mg/ 100 g)

  5. Cranberry (418 mg/ 100 g)

  6. Wilde blauwe bes (329 mg/ 100 g)

  7. Aardbeien (145 mg/ 100 g)

  8. Appel (128 mg/ 100 g)

  9. Druiven (81 mg/ 100 g)

  10. Frambozen (30 mg/ 100 g)

 

In vergelijking tot vitamine C en quercetine is het veel makkelijker om aan 100 mg pycnogenol per dag te komen. Zo zit je met een portie druiven of een half bakje aardbeien al goed!

 

Vind je het lastig om met je hooikoorts om te gaan en wil je hier graag begeleiding bij? Ik ga jou helpen! Maak hier een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek!




 
 
 

Comments


bottom of page